Onder de Omgevingswet wordt alles duidelijker, simpeler en eenvoudiger. De gemeente Leeuwarden heeft daarom de ambitie om het Omgevingsplan Buitengebied Zuid te schrijven op taalniveau B1. Voor een tekst die normaal gesproken wemelt van de juridische termen een flinke opgave. Ik besloot de uitdaging aan te gaan en ga de gemeente de komende periode helpen met het opstellen van dit omgevingsplan. Het wordt balanceren tussen juridische haalbaarheid en leesbaarheid, in de overgang van het ‘oude’ denken in bestemmingen naar het nieuwe denken in ‘activiteiten’, functies en gebiedstypen.
Verantwoording participatie
Natuurlijk heeft ons project ‘de omgeving’ goed betrokken! Maar wat hebben we afgelopen periode precies gedaan? Wanneer was die klankbordgroep? En wie zaten er nu precies in? Steeds meer projecten leveren bij hun besluiten een verantwoording participatie. Straks onder de Omgevingswet is dat verplicht. Het valt nog niet mee om overzichtelijk op een rij te zetten met wie er op welk moment contact is geweest. Ruimtewoord oefende er in 2020 mee bij het project Krib- en Oeververlaging Pannerdensch Kanaal.
KOP-story
Elk project heeft zo zijn verhaal. Over hoe het is ontstaan, hoe het is in de loop van de tijd veranderde, hoe het project zich verhoudt tot zijn omgeving. Maar kennen projectteamleden dat verhaal eigenlijk wel? Lang niet altijd, is mijn ervaring. Voor het projectteam van de krib- en oeververlaging Pannerdensch kanaal (KOP) schreef ik daarom de KOP-story.
“KOP-story” verder lezen
Adviesnota Apeldoorns kanaal
Een dijk kun je op vele manieren versterken. Maar waarom kies je nu voor de ene optie, terwijl de andere optie misschien meer voor de hand ligt? Dat hangt van veel zaken af. Het gaat bijvoorbeeld om technische of juridische haalbaarheid. Maar ook om een afweging van belangen. Wie wil wat en waarom? En op welke manier kan het waterschap daar optimaal rekening mee houden? Het is altijd balanceren.
“Adviesnota Apeldoorns kanaal” verder lezen
Verhaal van Hoevelaken
De aanpassing van knooppunt Hoevelaken is een megaproject. Rijkswaterstaat koos ervoor om de uitwerking van de plannen en de realisatie in één keer aan te besteden. Hierdoor ontstond een groot team van twee bloedgroepen: de contractmakers en de planvormers. Een gedeeld ‘verhaal’ zorgt dan voor gezamenlijkheid. Ik schreef dat verhaal. En het werkte!
Bestemmingsplannen en ruimtelijke onderbouwingen
Namens Tauw schreef ik voor diverse gemeenten bestemmingsplannen en/of ruimtelijke onderbouwingen. Voorbeelden zijn:
– Centrumplan Oldebroek
– Uitleglocatie Woudrichem (Altena)
– Holland Casino (gemeente Utrecht)
– Woningbouw Vogelenzanglocatie, Rhenen
– GMB Zutphen
Milieueffectrapportage
Een milieueffectrapportage. Vaak een document dat heel veel feiten bevat over een nieuwe ruimtelijke ontwikkeling. Gegevens over berekeningen en onderzoeken volgen elkaar op. Over effecten op natuur, verkeer, luchtkwaliteit, archeologie. Een m.e.r. gaat overal over! Alternatieven worden vergeleken op tal van criteria. Hoe houd je hierin het overzicht?