In Geertruidenberg staat de Amercentrale. In 2003 werd de koeltoren van de Amercentrale het decor van een tragisch ongeluk waarbij vijf doden vielen. De centrale ademt inmiddels weer kalmte. Vanaf de A27 is het complex niet te missen. Vredig steekt de reusachtige koeltoren af tegen de Hollandse luchten. De Keizersveerbrug en de Bergsche Maas maken het snelwegpanorama compleet. Wolken van de vooruitgang. De industriële tegenhanger van de Biesbosch.
Zouden ze in Geertruidenberg trots zijn op de centrale? In elk geval kunnen de Geertruidenbergers er niet omheen. Vanaf de markt in Geertruidenberg is de koeltoren onontkoombaar. Het lijkt alsof het bewust is gedaan. Een energiecentrale vlak naast het oude stadje. Met een zichtlijn vanaf de markt. Zoals de Dom vanaf diverse kanten de entree van Utrecht markeert, worden de Geertruidenbergers van alle kanten herinnerd aan hun centrale.
Daar is vast over nagedacht.

De Amercentrale ligt op een steenworp afstand van industrieterrein Moerdijk, dat pas twintig jaar later verrees. Achteraf gezien een ideale plek voor een energiecentrale. Ook in de planologie van de stroomvoorziening heeft de tijd zijn blunders veroorzaakt.

Ik rijd over de A27 en kijk nog één keer achterom. De Amercentrale blaast tevreden zijn rook de Hollandse luchten in. Geertruidenberg heeft zich er ongetwijfeld mee verenigd.