Maandagochtend, en het is stil in de van Karnebeekstraat in Zwolle. De straat vormt de grens tussen de stationsbuurt en Assendorp, al zie je dat niet. Het is vooral een doorgaande route voor fietsers, van en naar Zwolle-Zuid. Verderop ligt de Van Karnebeektunnel, die weer overgaat in het Van Karnebeekpad.
Zo simpel is het.
Hier fietsen studenten laat in de avond en vroeg in de morgen, zwabberend op hun brikkies. Het kraken van de pedalen echoot tegen de 19e eeuwse panden.
Hier fietsen moeders met hun kroost, op weg naar de stad om inkopen te doen. Grote manden voorop het stuur en een hand op de schouder van de jongste. Hier fietsen stelletjes, scholieren en ouden van dagen tegen de wind in, de Sassenpoort in het vizier. Hier fietst Zwolle-Zuid. Als het tenminste iets wil.
En hier fiets ik. Met mijn zoontje voorop het stuur.
In 2012 werd de Karnebeek een fietsstraat. Bredere trottoirs, een smallere weg, rood asfalt en kleurige borden van fietsers die voor een auto uit gaan.
Vooruitgang.
Wat zou Van Karnebeek er zelf van denken?
De burgervader had waarschijnlijk zijn schouders opgehaald. Hij hield zich enkel bezig met kwesties in het stads- of landsbelang. Het was tenslotte oorlog en Zwolle-Zuid bestond nog niet.
Het rode asfalt is alweer grijzig geworden. De resten pekel nog zichtbaar in de goten, en bij koffieshop Sky High zijn er alweer sporen van de Zwolse Rock ’n roll. De gemeente gedoogt. En burgemeester Meijer gaat in Den Haag een lans breken voor zijn gedoogbeleid: het legaliseren van de illegale handel aan de achterdeur van de Zwolse coffeeshops. Want in Nederland geldt nog steeds: wiet mag je roken, maar niet verhandelen.
Zou Sky High een achterdeur hebben? Het pand zit op een hoek. Ernaast de ingang van een parkeerplaats met een groot bord: parkeren op eigen risico. Verderop de rode achterdeur. Niets op of aan te zien.
Terug naar de van Karnebeek. Overdag is de Van Karnebeek een keurige straat. Verse stoeptegels, geflankeerd door rozenperkjes in de kiem, want het seizoen moet nog beginnen. Tegenover Sky High ligt de parkeerplaats van de Zuiderkerk er picobello bij. Parkeervakken zijn zorgvuldig met tegeltjes aangegeven. Jonge boompjes maken het af. Als straatstenen konden schitteren, dan deden ze het hier.
Een man met een peuter achterop passeert.
‘Dag collega’.
Zei hij nou collega ?
Zoals gezegd: een keurige straat, op maandagochtend.